Jdi na obsah Jdi na menu
 


12. 4. 2007

Aerobic

(aero - vzduch, cvičení bez zadržování dechu, cvičení s pravidelným rytmickým dýcháním)

cvičení pro zdraví nejen fyzické, ale i psychické

 

 

Obrazek


 

 

 

 Již staří Řekové velice moudře přišli s ideou Kalokagathie (kalos = krásný,

agathos =dobrý,ušlechtilý, vzdělaný) Tedy s ideou harmonie těla i ducha.

 Jedno jde s druhým, to snad každý víme - pokud nás něco bolí, na dobré náladě to nepřidá a pokud naopak nám někdo ublíží a my jsme smutní, začneme hrbit záda a prožíváme bolest nejen u srdce, ale i v celém těle a dochází k disharmonii a nemocem.

 Pojem kalokagathie prochází dějinami. U nás ho výrazně propagoval Miroslav Tyrš a dal jej do vínku Sokolu s myšlenkou: „ve zdravém těle zdravý duch“.

 Dnešní životní styl mnoha lidí ohrožuje lidské zdraví po stránce tělesné i duševní. Světová zdravotnická organizace vyhlásila definici: "Zdraví není jen absence nemoci či poruchy, ale je to komplexní stav tělesné, duševní i sociální pohody." 

 

Jak cvičit?

 

 Ne všichni umí cvičit a málo kdo umí naslouchat svému tělu. Proto, abychom optimálně zatěžovali a trénovali naše tělo je důležité umět si zvolit: intenzitu, trvání, frekvenci (kolikrát týdně), a dobu jak dlouho v životě budeme pohybovou aktivitu zařazovat do svého každodenního programu.

 

 Především jakékoliv cvičení je určitou zátěží pro organismus, vyvede nás z jakési rovnováhy, do které se pak tělo musí opět vracet a to trvá zhruba 35 hodin po ukončení cvičení. Aby se člověk udržel ve formě a nezačínal pokaždé od nuly, ale naopak aby zvyšoval svou výkonnost a tím i zlepšoval svůj zdravotní stav, měl by nejpozději do 55 hodin opět začít s pohybovou aktivitou. Cvičit alespoň každý druhý den.

 

 Po dlouhodobém necvičení (hypoaktivitě)  by měl trénink trvat nejméně 20 minut a intenzita by měla být nižší, to znamená, že například při rychlé chůzi by měl být schopen si ještě povídat.Po 2-5 týdnech pak může intenzitu zvyšovat nebo může intenzitu nahrazovat trváním.

Po 10 - 15 minutách aerobiku (tedy cvičení lehkého charakteru s pravidelným dechem) se začíná v těle spalovat (metabolizovat) tuk. U pravidelně trénujících je to přibližně po 30 minutách.

Při veliké zátěži (např.posilování) kdy zadržujeme dech nebo nestačíme u cvičení dýchat (anaerobní cvičení), se ve svalech hromadí kyselina mléčná a to způsobuje, že nás další den (nejintenzivněji však až po dvou dnech) bolí svaly. V tom případě je dobré po takovémto tréninku a den poté zařadit aktivitu aerobního typu (např. lehký běh či chůze nebo aerobik).  

 Pravidelná přiměřená pohybová aktivita prodlužuje život, zvyšuje odolnost vůči infekcím, zlepšuje kvalitu našich sliznic,kůže,střeva..., zvyšuje adaptabilitu člověka jak na fyzickou tak na psychickou aktivitu.